Kristopher Schau har fått ny podkastmakker

Kristopher Schau.
Nyhetsvarsel | Gaffa.no

Kristopher Schau har funnet seg en ny podkastmakker – og treffer de neste dagene et knippe norske byer for å snakke om hemmelighetene til mel, Piffikrydder og støv.

Kristopher Schau fikk en epost en dag. Fra en kjemiker som mener faget trenger en karismatisk formidler – slik de andre realfagene har. Og som selv meldte seg frivillig.

Allerede hadde Alexander H. Sandtorv, førsteamanuensis i organisk kjemi ved Universitetet i Oslo, prøvd seg i ulike medier og som forfatter. Men nå ville han rett og slett inn hos Kristopher Schau og hans podkast «Rekommandert».

– Egentlig er jeg en fanboy, røper Sandtorv: – Jeg bare måtte med! Jeg fikk et empatisk svar og ringte Kris. Bare mens vi snakket klekket jeg ut tre ideer.

Og Kristopher Schau kunne ikke stå for henvendelsen.

– En mann som kan stirre på en støvdott og føle seg ydmyk, må jeg på turné med, sier Schau (forklaringen er ifølge Sandtorv at støv «er en leksjon i forgjengelighet, der vi alle er i ferd med å gå i stykker mens universet går mot entropi, mot kaos»).

Wiki uten knapp

Nå reiser det tilsynelatende svært umake paret ut på turné, der temaet for hver forestilling er en av disse ideene Sandtorv pitchet – nemlig «Tingenes tilstand». Nærmere bestemt hvordan kjemi er omkring oss hele tiden, uten at vi tenker på det.

De skal snakke om tingene rundt oss, som vi alle har et forhold til – og som har sin egen historie, enten det er nevnte mel, såpe, Piffikrydder eller støv. I likhet med så mye som vi omgir oss med, har de hemmeligheter vi ikke vet om.

– Jeg, som spiller i band og lager podkast, skal på turné med en akademiker. Det er som å ha Wikipedia uten å behøve å trykke på knappen. Det er så mye jeg ikke skjønner. Jeg er nysgjerrig, og jo mer jeg lærer, jo mer lurer jeg på, sier Schau.

– Jeg jobber i Staten. Det er ikke vanlig at akademikere drar på turné, sier Sandtorv på sin side.

Nå gjør han det – til fem norske byer i tiden 7. til 12. desember – sammen med turnéveteranen Schau, som akkurat har vært i studio for å lage ny skive.

 

Å digrere?

Schau og Sandtorv har funnet hverandre i at de begge «er bunnløse i sin fascinasjon».

Over bordet på en kafé på Grünerløkka går praten i fri assosiasjonsflyt, og på få minutter går vi konspirasjonsteorier og flat earthere via helium – som gir lys stemme – og argon – som gir mørk, til Sandtorvs funderinger om et legemiddel laget av tiss, og Piffikrydder, som raskt går videre til andre smaksforsterkere.

– Dere har hørt om Kinamatsyndromet? spør han – men venter knapt på svar (og vi to andre rekker ikke å google).

Det Sandtorv sikter til er 1960-tallets skildringer av angivelige bivirkninger etter inntak av MSG, et fenomen han kaller inngangsporten til konspirasjonsteorier. Men så sent som i 2011 fjernet en norsk produsent det fra sine posesupper på grunn av folks forutinntatthet.

Schaus muffins

Vi tar en pitstopp innom hvorvidt det går an å si «å digrere» – om de utallige digresjonene. Kristopher Schau smiler og kaller sin nye scenemakker for «kjemiens Aune Sand» for måten han entusiastisk formidler og deler kunnskap på. Den nye kjemikermakkerens selskap har fått ringvirkninger helt inn i muffinsbakingen hjemme i Drammen, der rockeren nå holder hus.

– Hvorfor og hvordan kan de gå fra noe flytende til å bli muffins etter ti minutter i ovnen? Det hadde jeg aldri lurt på om ikke Alexander hadde trigget noe i meg, sier Schau – før Sandtorv sørger for å få siste ordet:

– Likevel er vi ganske like i vår holdning til verden. At fakta er viktig, og at kunnskap er som en ny linse å se verden gjennom, en linse som gir ekstra dybde til den verdenen vi lever i.

Foto:Helge Brekke
Kristopher Schau