Trygt med 600 på konsert hevder lederen for Norges største kunstnerorganisasjon

The Streets på scenen under Piknik i Parken.
Forskning viser at det ikke er mer smitterisiko med enda større arrangementer enn maksgrensen i Norge på 200 sittende publikummere, hevder lederen for Norges største kunstnerorganisasjon.

Hans Ole Rian i Creo sier til Kulturplot at dette kan innføres i Norge.

– I Tyskland fungerer det utmerket med 600 tilskuere. Forskning viser at det ikke er mer smitterisiko. Det bør være mulig å innføre slike arrangementer også i Norge, sier Rian.

Han gir også sin støtte til påtroppende leder for Bergen Nasjonale Opera, Eivind Gullberg Jensen, for tiden dirigent ved Operaen i Oslo, som tirsdag gikk ut i mediene og argumenterte for at det var trygt å gå opp til mellom 600 og 700 publikummere i de store operasalene.

Gullberg Jensen skrev søndag i et innlegg på Facebook, gjengitt av Ballade :

– Jeg føler at norske folkevalgte benytter innstramming i kulturlivet som en straff mot folket, og for å sende signal til folket om å skjerpe seg i det private rom. Det er en rå utnyttelse av vårt sårbare kulturliv – og et signal om at norsk kultur «ikke er så viktig», at det kan ofres, og brukes som et kommunikasjonsmiddel.

Uavhengig av dette kom følgende melding også i dag:

Raja: Nok med ett sete mellom tilskuere inne

Regjeringen gjør endringer i tilskuerreglene som tillater at det kun er ett sete mellom hver tilskuer som ikke tilhører samme husstand.

– Det vil bety ganske mye for mange kulturarrangementer innendørs. I dag har det i praksis vært to tomme seter før neste person kan sitte. Nå gjør vi den endring at det er tilstrekkelig med ett ledige sete mellom tilskuere, sa kulturminister Abid Raja (V) under en pressekonferanse onsdag.

Han understreket at det for innendørsarrangementer fortsatt gjelder en begrensning på 200 personer i publikum, hvilket legger begrensninger på kultursektoren.

– Personer i samme husstand skal fremdeles kunne sitte sammen, sa han.

(©NTB)