Nick Cave går kraftig ut «cancel culture», kaller den ubarmhjertig og kvelende for kreativiteten

Nick Cave fotografert på Bergenfest i 2013.
Nick Cave har delt sine tanker om den såkalte «cancel culture» – og sier den har «en kvelende effekt på samfunnets kreative sjel».

Som svar på et spørsmål fra en amerikansk fan kalt Frances skriver Nick Cave i sitt nyhetsbrev Red Hand Files at han betrakter fenomenet med å fryse ut dem man er uenig med som «nådens antitese».

– Nåde er en verdi som burde stå sentralt i ethvert fungerende og tolerant samfunn, skriver Cave, som mener at dette «anerkjenner at vi alle er ufullkomne, og gir oss dermed luft til å puste – til å føle oss beskyttet i et samfunn gjennom vår gjensidige feilbarlighet».

– Uten barmhjertighet mister et samfunn sin sjel og fortærer seg selv, heter det videre i Nick Caves kraftsalve mot den såkalte avlysningskulturen, der han kaller politisk korrekthet for «den ulykkeligste religionen i verden».

Nick Cave avrunder det lange innlegget med å undre seg:

– Men dette er her vi er. Vi er en kultur i omstilling, og kanskje er vi på vei mot et mer likestilt samfunn – det vet jeg ikke – men hvilke grunnleggende verdier vil vi miste i prosessen?

Musikkstjernen er ikke den første som tar til motmæle, ifølge The Independent :

I juli gikk 150 forfattere, akademikere og aktivister – blant dem J.K. Rowling, Salman Rushdie og Margaret Atwood – ut i et felles brev. I forrige uke sa Ricky Gervais til Metro at «man burde ikke havne i retten for å ha fortalt en vits noen ikke liker», og mente vi er faretruende nær det stadiet nå.

Foto:Charles Sykes | AP | NTB Scanpix
Ricky Gervais fotografert under en visning av Netflix-serien «After Life» i New York.

(©NTB)