Store nyheter fra The Who

The Who-vokalist Roger Daltrey og gitarist Pete Townshend i velkjente positurer under en konsert i San Francisco i 2017.
Endelig skjer det! The Who har flere ganger snakket om nytt materiale og et nytt album. I november kommer den etterlengtede platen, og den første singelen er allerede her.

Veteran-rockerne The Who har offentliggjort detaljer om sitt første album på 13 år. Utgivelsen får den enkle tittelen Who, og slippes 22. november.

Du kan høre den første singelen Ball and Chain lenger ned i denne saken. Det er en ganske politisk, melodisk rockelåt om fangeleiren Guantanamo som ikke ble stengt selv om Barack Obama i sin tid lovte nettopp dette, og som også Donald Trump siden har valgt å holde åpen.

Albumet ferdig for bare et par uker siden

Albumet inneholder 11 sanger og er hovedsakelig spilt inn i London og Los Angeles gjennom fjoråret og sommeren i år. Platen er produsert av Pete Townshend og Dave Sardy (Oasis, Noel Gallagher, Gorillaz og flere andre).

– Jeg lagte demoer av alle disse sangene i hjemmestudioet mitt i fjor sommer. Vi begynte å spille inn som The Who i mars i år, og ble ferdige nå sent i august. Akkurat i tide til å presse noen vinyler, og kanskje lage noen kassetter, for utgivelsen i november, sier Pete Townshend.

LES OGSÅ: R.E.M. gir ut sang for orkan-ofrene på Bahamas.

De to offisielle medlemmene Roger Daltrey på vokal og Pete Townshend på gitar får selskap av trommeslageren Zak Starkey (sønnen til Ringo Starr) som har spilt med bandet i flere år nå, og bassist Pino Palladino, samt Petes bror Simon Townshend, Benmont Tench, Carla Azar, Joey Waronker og Gordon Giltrap.

Omslaget til platen er laget av billedkunstneren Sir Peter Blake, som blant annet skapte det legendariske coveret til The Beatles’ Sgt. Pepper and the Lonely Hearts Club Band sammen med Jann Haworth. Blake sto også bak omslaget til The Who-albumet Face Dances fra 1981.

Avdukingen av omslaget skjedde på Pace Gallery i New York natt til fredag.

Pete har ikke mistet det

Når han snakker om det nye albumet sier Robert Daltrey:

– Jeg synes vi har laget vår beste plate siden Quadrophenia i 1973. Pete har ikke mistet det, han er fortsatt en fantastisk og nyskapende låtskriver.

Townsend på sin side forklarer prosessen bak platen slik:

– Dette albumet er nesten bare nye sanger som ble skrevet i fjor, med bare to unntak. Det er ikke noe tema, ikke noe konsept, ingen historie, bare en haug sanger som jeg (og broren min Simon) skrev for å gi Roger Daltrey litt inspirasjon, noen utfordringer og omfang for stemmen hans.

LES OGSÅ: Backstreet Girls: Energien er voldsom!

– Roger og jeg er begge gamle menn nå, uansett hva du måler opp mot, så jeg har forsøkt å styre unna romantikken, men også fra nostalgien. Jeg ville ikke få noen til å føle seg ukomfortable. Minner er OK, og noen av sangene refererer til de eksplosive tilstandene vi har i dag.

Ny turné neste år

Med den ferske platen i bagasjen legger The Who ut på turné. For øyeblikket er de i full gang med en Quadrophenia-turné i USA, men neste år skal de turnere den nye platen. Foreløpig er det bare datoer i Storbritannia og Irland som er annonsert, men det er selvsagt lov å håpe på besøk også her i landet. Om du foretrekker å se The Who på hjemmebane er dette datoene:

16. mars:: Manchester Arena
18. mars – Dublin, 3 Arena
21. mars: Newcastle, Utilita Arena
23. mars: Glasgow, SSE Hydro Arena
25. mars: Leeds, First Direct Arena
30. mars: Cardiff, Motorpoint Arena
1. april: Birmingham, Resorts World Arena
3. april: Nottingham, Motorpoint Arena
6. april: Liverpool, M&S Bank Arena
8. april: London, Wembley

Fikk du med deg denne?