Woodstock feirer 50 år, men festivalen får ikke nytt liv denne sommeren

Jay-Z, Miley Cyrus og Robert Plant var blant artistene som ble meldt klare for jubileumsutgaven av Woodstock denne sommeren.
Den legendariske Woodstock-festivalen skulle etter planen gjenoppstå med sitt 50-årsjubileum i sommer. Men arrangementet har ikke stått til å redde.

Det er i disse dager 50 år siden den historiske Woodstock-festivalen ble avholdt i USA. Musikkfesten foregikk fra 15. til 18. august 1969, og mange av datidens største rockestjerner bidro til at festivalen i dag regnes som banebrytende i musikk- og kulturhistorien.

Med slagordet «Tre dager for fred, musikk og kjærlighet», og med over 400.000 deltakere ble festivalen et symbol på 1960- og 1970-tallets motkultur, der likestilling og fred sto sentralt.

LES OGSÅ: Norsk skrekkfilm på kinotoppen i USA.

I løpet av en helg opptrådte over 30 musikere og grupper, deriblant Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Carlos Santana, Janis Joplin, The Who og Crosby, Stills, Nash & Young.

Jubileumsfestival avlyst

For å feire 50-årsjubileet har det lenge vært snakk om å gjenopplive festivalen, gjennom arrangementet Woodstock 50.

Festivalen skulle ha funnet sted i midten av august som en mimrefest til minne om den legendariske musikkfesten. Men problemene har stått i kø, og i slutten av juli kunngjorde arrangørene at evenementet må avlyses.

– Vi beklager dette på det aller sterkeste, men en rekke uforutsette tilbakeslag har gjort det umulig å holde den festivalen vi hadde tenkt oss, skriver en av festivalens initiativtakere, Michael Lang.

Arrangørene har hatt problemer med å finne et egnet sted og en viktig sponsor har også trukket seg. Blant artistene som skulle ha opptrådt, men som har trukket seg, er Miley Cyrus, Jay-Z og The Raconteurs.

Dette er ikke første gang en oppfølger av den originale Woodstock-festivalen har blitt arrangert. Både i 1994 og 1999 ble nye festivaler arrangert og gjennomført, men ingen av dem ble noen særlig suksess. Festivalen i 1999 har fått særlig kritikk etter meldinger om blant annet seksuelle overgrep.

Trafikken gikk i stå

Den originale Woodstock-festivalen foregikk 130 kilometer nordvest for New York City, i en åsside eid av bonden Max Yasgur. Festivalen skulle opprinnelig avholdes i Woodstock, men ble flyttet til melkegården i byen Bethel, i delstaten New York.

Rundt 400.000 mennesker strømmet til festivalen, noe som kom overraskende på arrangørene. De enorme folkemassene skapte kaos, og trafikken gikk i stå. Regn og tordenvær bidro også til kaoset. Ifølge New York Daily News var biler forsinket med så mye som åtte timer mellom New York City og konsertstedet den 16. august 1969 – en avstand på under 16 mil.

LES OGSÅ: HBO satser på norske krefter.

Det antas at to personer mistet livet i forbindelse med festivalen, der den ene skal ha dødd av overdose, mens den andre ble overkjørt av en traktor.

Musikk og kjærlighet

En rekke artister som opptrådte på Woodstock i 1969 er fremdeles aktive, som Joan Baez, Carlos Santana, medlemmer av The Who og Grateful Dead, så vel som herrene Crosby, Stills, Nash & Young, samt Ten Years After og Country Joe McDonald.

Til tross for de store folkemengdene under 1969-festivalen avløp arrangementet fredelig. Denne oppfattelsen deler også en av artistene som opptrådte, David Crosby.

– Jeg så folk rive et smørbrød i to og dele den. Publikum var snille mot hverandre, og det ga oss håp. Det er den vesentlige tingen. I et øyeblikk var vi håpefulle. I et øyeblikk forholdt vi oss ikke til Vietnam-krigen. I et øyeblikk forholdt vi oss ikke til tapet av Kennedy. I et øyeblikk hang ikke døden til Dr. King over oss. I et øyeblikk oppførte vi oss som anstendige mennesker, sier Crosby.

Foto:AP | NTB Scanpix
Publikum på Woodstock Festival i 1969, som ble holdt i Catskill Mountains ved White Lake i Bethel, N.Y., i august 1969.

(©NTB)