16 år etter sin død er Johnny Cash igjen albumaktuell – sammen med Sheryl Crow

Sheryl Crowe på scenen under Billboard Music Awards i 2004. Til høyre Johnny Cash fotografert i 1987.
Sheryl Crow samler stjernespekkede samarbeidstråder på sin kommende plate. Én involverer Johnny Cash.

Seksten somrer er gått siden countryhøvdingen Johnny Cash utåndet i Nashville, Tennesse, 71 år gammel.

Det forhindrer ham ikke fra å medvirke på sørstatskollega Sheryl Crows kommende duettplate, Threads. Albumet slippes 30. august.

LES OGSÅ: Ryan Adams bryter tausheten.

– Jeg strippet ned vokalen hans fra demoen, forteller Crow (57) under en eksklusiv forhåndslytt i London.

– Så la jeg på piano og sendte det til familien hans og spurte om det var greit. De var veldig støttende og veldig sjenerøse, tilføyer hun med NTB ringside.

Krigsherjet inspirasjon

Samarbeidssangen heter «Redemption Day» og figurerte i sin tid på Crows selvtitulerte andre plate. Inspirasjonen skal ha vært en tur til Bosnia sammen med daværende førstedame Hillary Clinton.

– Jeg skrev låten etter å ha opptrådt for troppene våre, og etter å ha opplevd et krigsherjet område for første gang. Det gjorde stort inntrykk på meg, sier Crow, som fikk Cash med på notene etter å ha sunget i hans kone June Carters begravelse.

– Et par uker senere ringte han og fortalte at han ville spille den inn. «Jeg er ikke ferdig musikalsk», sa han. Han fortsatte med å grille meg om teksten og hvorfor jeg hadde tatt med visse linjer. Det tror jeg er grunnen, når vi hører Cash synge andres sanger, at vi tror de er hans. Han gjør dem til noe eget.

Rockehistorisk gjeng

Crow lener seg til profilerte krefter også ellers i prosjektet. Gamlekarene Willie Nelson og Kris Kristofferson er med – det samme er Sting og gitarheltene Eric Clapton, Keith Richards, Bonnie Raitt og Joe Walsh.

På livesmakebiten Prove You Wrong har Crow mobilisert Stevie Nicks fra Fleetwood Mac, et band hun hevder å ha et spesielt forhold til.

– Som ungjente finkjemmet jeg platene deres. Jeg følte jeg kjente alle sammen, og at jeg sang sammen med dem på scenen når jeg sang over innspillingene, forklarer hun.

– Jeg følte vi var søskensjeler – og da jeg endelig møtte Stevie, på en Grammy-utdeling, var hun akkurat slik jeg forestilte meg: varm, morsom, full av historier. Vi ble nære venner, og jeg fikk etter hvert både produsere og turnere med henne, så jeg ville ha henne med på skiven.

Indie og hiphop

Kanskje mer overraskende er det at Crow har funnet rom til hiphop-legenden Chuck D og den fremadstormende indieprinsessen St. Vincent. De to figurerer på henholdsvis Story of Everything og Wouldn’t Want to Be Like You.

– Jeg møtte henne under Neil Youngs Bridge School-veldedighetskonsert. Vi spilte litt sammen, og jeg likte henne veldig godt, skryter Crow av sistnevnte.

– Hun er «annerledes». Musikken hennes er veldig avant garde, men helt i tråd med hvem hun er. Da jeg meldte henne og ba henne ta stilling til en låt, fikk jeg følgende beskjed tilbake: «Ja, for F». Hun leverte ikke venstrehåndsarbeid – hun bidro med lag på lag av stemmer og hvisking. Jeg syntes det var fantastisk.

Fredsforkjemperen Cash

For øvrig mener Crow at det finnes en «ny» side ved herr Cash – iallfall én som gjerne glemmes, og som sitter som støpt i fredsbudskapet i pianoballaden Redemption Day.

– Cash var en stor patriot og et amerikansk rockeikon, sier hun.

LES OGSÅ: Johnny Cash hedres med statue.

– Men samtidig sloss han for urbefolkningen, mot Vietnam-konflikten og mot innblandingen vår i Midtøsten. Han markerte seg tydelig innenfor emner som ikke nødvendigvis var så populære. Hvis han hadde vært i live i dag, ville han snakket fra leveren.

Foto:Toke Hage | GAFFA
Sheryl Crow fotografert under en konsert i Danmark.

(©NTB)