Stor auksjon: Nå kan du kjøpe Jahn Teigens flygel

LEGENDE: Jahn Teigen.
Nyhetsvarsel | Gaffa.no

Snart er tiden inne for Sara Skorgan Teigen til å si adjø til minnene etter faren. Blant trofaste fans av Jahn Teigen er interessen stor for å sikre seg noe den folkekjære artistlegenden har hatt i sitt eie.

I januar ble det kjent at deler av Jahn Teigens store samling skal under hammeren på nettauksjon. Memorabiliaauksjonen startet 30. januar, og er den første i sitt slag her til lands.

– Hvis du kan kalle dette en kjendisauksjon, så er dette første gang i Norge. Det har ikke vært gjort før. Går du til utlandet heter det gjerne celebrity auctions, og det er ikke uvanlig. Det som går igjen, er at det må være en virkelig stor kjendis for at du skal få en effekt ut av det, sier Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner, som ellers har spesialisert seg på Edvard Munch og eldre og moderne kunst.

Da han ble forespurt av Sara Skorgan Teigen, tenkte Elgheim at «Jahn Teigen er et stort nok navn».

– Han er på aller øverste hylle når det gjelder popularitet og et stort og bredt publikum, i alle aldersgrupper og over hele landet, sier auksjonseksperten.

Selger flygelet

Men Elgheim må medgi at han ikke tok Teigen-samlingen i øyesyn før han sa ja.

– Dette er det Sara Skorgan Teigen som har bestemt. Det er hun som faktisk har kuratert samlingen, og designet visningen, sier han om de totalt 300 objektene – i spennet fra et flygel i 100.000-kronersklassen til fotografier – som skal under hammeren.

Det vil si: Fansen gir bud på nett, og denne nettauksjonen avsluttes 24. februar.

– For det første har det vært viktig for selger at det skal være en lav inngangsbillett, at det skal være noe for alle her. Det begynner fra 300 kroner og oppover. Mye er nok satt fristende lavt, det kan vi se allerede, sier Elgheim og sikter til at auksjonsobjekter som var vurdert til 800 kroner nå er oppe i 2.000-3.000 kroner.

Epost-påmelding

Det kostbare flygelet kan prøvespilles i auksjonshusets lokaler, der det inngår i utstillingen som det nå strømmer inn påmeldinger til å bese. For fra denne helgen av åpner auksjonshuset for alvor for at interesserte kan komme på fysisk besøk, også på hverdager.

– Interessen er veldig stor. Lokalene er ikke små, men det er så mange ting her at vi må begrense besøket. Folk må melde seg på i forkant via epost. Det er langt flere nå enn vi kan ta imot dag for dag. Men siden auksjonen strekker seg helt til 24. februar håper vi at alle som vil kan ha fått se. Forhåndspåmelding gjør at vi både kan ivareta smittevern og garantere at folk slipper inn – så de ikke risikerer å stå i kø forgjeves, sier Elgheim.

Som kan opplyse at tolv Teigen-fans kan slippe inn om gangen, og får en halv time på seg til å bese auksjonsgjenstandene på utstilling.

Teigen-hjelm

Auksjonskatalogen hadde før helgen ligget ute i en uke, og det er kommet «masse bud». Hva interessen er størst for?

– Det har spredt seg fint utover, men gull-, sølv- og platinaplater er det rift om. Og noen veldig kule møbler han hadde på gården sin i Skåne, og platesamlingen hans. Der har vi tatt ut noen småsamlinger med utvalgte titler, dem er det rift om, og så platesamlingen hans – fire meter med 1.300 LP-er, svarer Elgheim.

Men nettauksjonen omfatter også kostymer, mange fotografier, instrumenter som i tillegg til flygelet er gitarer og keyboards, og personlige ting.

– Det slår an. Han elsket hatter og hjelmer, og det er det skikkelig rift om. Dette er ting som i seg selv ikke har en høy pris, men det er fordi Jahn Teigen har hatt dem og brukt dem at de har en verdi, sier Elgheim.

Foto:Bente Bjercke | Osloavisen | NTB Scanpix
Jahn Teigen skrev «Det vakreste som fins» sammen med Rolf Løvland (bildet) og Ove Borøchstei i 1988. Her er de under Melodi Grand Prix i 1988 – da Teigen deltok med «Glasnost».

Kjærlighet til publikum

Auksjonseksperten har gjort seg noen tanker om hvorfor det nå er duket for Norges første kjendisauksjon.

– Det er en kombinasjon at det bor en samler i de fleste av oss, det er ett gen som pirres. Og så liker vi å ha noen helter. De to tingene til sammen – å eie noe som en av våre idoler har eid – er rett og slett fristende. Det er ikke noe nytt fenomen eller motestyrt, slik har det vært alltid. Det er noe som trigges i oss.

Elgheim, som snart er 65 år og av samme generasjon som Jahn Teigen, har fulgt ham, men aldri tilhørt hans utpregede fanskare.

– Jeg må jo innrømme at når jeg går i dette nå blir jeg veldig glad i ham. Det er så mye kjærlighet til publikum, det er så mye ønske å spre glede, ønske å ha det gøy – gjøre folk glad. Det er en nydelig egenskap, sier auksjonseksperten, som legger til:

– Sara har naturligvis beholdt en del av de kjæreste tingene selv.

Rockheim vurderer

Men fansen er ikke de eneste som får ta del i Jahn Teigens samlinger. Nasjonalbiblioteket så vel som Rockheim har allerede fått sitt: 50 kolli med arkivmateriale fra Teigens hjem i Ystad, som nå skal huses ved Nasjonalbiblioteket.

Arnfinn Stendahl Rokne, som er museumsdirektør for Rockheim, skriver i en epost til NTB at de to institusjonene sammen vurderte at spesielt Teigens arkiv var viktig å bevare for å dokumentere en sentral karriere i norsk populærmusikk. Om det som nå går på auksjon, lyder det:

– Rockheim har fått tilbud om en mindre gruppe gjenstander som vi vurderer. Rockheim har allerede gjort et større dokumentasjonsarbeid i forbindelse med Teigen sin innlemmelse i Rockheim Hall of Fame og utstillingen Teigens Tivoli tilbake i 2012. Vi følger med på auksjonen, men har i utgangspunktet det vi mener vi bør ha i våre samlinger.

Teigen Tombola – til inntekt for ny pris

I et eget hjørne på Grev Wedels plass Auksjoner kan besøkende til Teigen-samlingen også ta en titt på utbudet som er «premie» i Teigen Tombola.

– Det er en innsamlingsauksjon til Teigenprisen, som noe Jahn Teigen ønsket seg: En årlig pris som en ung og lovende utøver kan søke på, et slags stipend. Enten det er innen musikk, kunst eller sport. Folk kan vipse inn et beløp, og alle får en overraskelse fra Teigen Tombola, sier Hans Richard Elgheim ved auksjonsfirmaet.

Overraskelsen spenner over klær, klokker, fotografier, bilder, solbriller, gullplater, mansjettknapper, russeluer, skøyteluer, hjelmer, plater, plektre, priser, sko og slips.

– De kan ikke plukke ut noe, men gir du noe til Teigenprisen får du noe til gjengjeld. Alt er merket med et klistremerke med at det har tilhørt Teigen. Dette har slått an, sier Elgheim.

(NTB)