Mens vi lader opp til Oslo Pix i juni:

En smakebit på sommerens filmfestival

Victoria Carmen Sonne spiller rollen som Sascha i filmen «Holiday».
Mens vi venter på sommer og sol, kan man begynne å sette av de første junidagene til å dra på sommerens filmfestival, Oslo Pix, som sparkes i gang 3. juni på Saga, Klingenberg og nye Vega Scene.

Oslo Pix er en internasjonal filmfestival som har målsetning om å vise kvalitetsfilm både fra Norden, Europa og Nord- Amerika. De har årlig over 10.000 besøkende og er en festival både for filminteresserte og bransjefolk.

I løpet av festivalen får man se både førpremierer, intervjuer med skuespillere og filmskapere, samt at det er rød løper og ulike priser for hver kategori av filmer som skal deles ut. 

LES OGSÅ: Fra Skandinavia via viral kortfilm til Hollywood.

Det er ennå noen måneder og uker til festivalen starter, men enn så lenge har det dukket opp noen smakebiter på hvilke filmer man kan få med seg i løpet av festivaldagene.

Under The Silver Lake (USA, 2018) 

Regissør David Robert Mitchell, blant annet kjent for filmen «It Follows», har lagd en mystisk, paranoid og surrealistisk film som byr på både konspirasjoner, spenning og skjulte koder. 

«Under The Silver Lake» handler om Sam (Andrew Garfield) som er bosatt i Los Angeles med verken jobb, penger eller fremtidsplaner. Han møter en dag på sin nye nabo Sarah (Riley Keough) som han får en god tone med, men plutselig forsvinner hun sporløst.

Han ender opp med å prøve å finne ut hva som har skjedd og hvorfor. En jakt på å finne henne, samt redde henne begynner. 

Can You Ever Forgive Me? (USA, 2018) 

Marielle Heller har regissert en biografisk film om Lee Israel (Melissa McCarthy), en mislykket forfatter som på sin nye bok ikke får forskudd. Hun får støtte av sin lojale venn Jack (Richard E. Grant) når hun inntrer en kriminell gråsone og snur kunstformen hennes om til bedrag. 

Filmen fikk blant annet Oscar-nominasjoner både for beste kvinnelige hovedrolle, beste mannlige birolle og beste filmatisering. Det i seg gjør det vel filmen verdt å sjekke ut.

Av europeiske filmer kan du glede deg til å se blant annet disse:

Crystal Swan (Hviterussland, 2018)

Den unge kvinnelige regissøren Darya Zhuk har med sin debutfilm regissert en dramakomedie om Velya (Alina Nasibullina) som drømmer om å reise til USA for å bli DJ, noe som ser ut til å være vanskeligere enn hun tror. Hun må nemlig skaffe visum for å kunne dra som ikke er bare bare da hun har oppgitt feil telefonnummer i søknaden.

Unge Astrid (Danmark, Sverige, 2018)

En biografisk film om Astrid Lindgren, regissert av Pernille Fischer Christensen, som gir historien om Nordens mest folkekjære forfatter og veien dit.

Alba August spiller rollen som Astrid og viser livet hennes som sekstenåring på vei ut i livet.

Ferrante Fever (Italia, 2017)

Her får du en dokumentar regissert av Giacomo Durzi som forteller historien om italienske Elena Ferrante og hennes forfatterskap.

Filmen inneholder intervjuer med ulike forfattere og redaktører som gir oss et innblikk i hennes arbeid og hvordan hun har lykkes med sin kunstneriske visjon.

Nye nominasjoner

Like spennende i år som i fjor blir å få vite hvem av de nominerte som vinner prisene i de ulike kategoriene internasjonal film, nordisk fiksjon og nordisk dokumentar. I tillegg blir det delt ut en publikumspris. Disse blir altså kåret av en jury med juryens begrunnelse, og ikke bare får vinnerne heder og ære, men også en pengepremie med ulik sum for hver av kategoriene.

Fjorårets vinnere var blant annet «Amatører», regissert av Gabriela Pichler, som vant Nordisk fiksjon, og den gjeve publikumsprisen gikk til «The Tale», regissert av Jennifer Fox.

Førpremiere på «Holiday»

I mellomtiden kjører Klubb Pix førpremiere på den skandinaviske filmen «Holiday» mandag 1. april på Saga kino. Filmen har ordinær premiere 12. april, distribuert av Mer Film, og er regissert av svenske Isabella Eklöf. Dette er hennes debutfilm som blant annet hadde premiere på Sundance Film Festival i 2018 og var også med i hovedkonkurransen på Göteborg Film Festival.

Kort fortalt handler filmen om Sascha (Victoria Carmen Sonne) som er på ferie sammen med kjæresten sin Micheal (Lai Yde) og hans venner på den tyrkiske rivieraen. De lever luksuriøst sammen i en luksusvilla der dagene inneholder shopping, dop og god mat, men her finnes også noen negative sider. Micheal er nemlig kriminell og det er hans regler som skal følges, hvis ikke finnes en hard straff.

LES OGSÅ: Da Hollywood skulle fortelle om mord og kirkebranner.

Her er det gratis inngang, så det er bare å ta turen med godt følge, popkorn og brus. Sjekk også ut flere førpremierer som Klubb Pix tilbyr mens du teller ned dagene til årets beste filmfestival.

Oslo Pix arrangeres i dagene 3. til 9. juni.