Endelig lyktes Netflix å sikre seg Oscar-nominasjonen de har drømt om

Netflix-filmen «Roma» var i år Oscar-nominert både i klassen for beste fremmedspråklige film og beste film – noe som ikke skjer ofte. Det er også strømmetjenestens første film i sistnevnte kategori.
Endelig fikk Netflix snøret i bånn hos Oscar-akademiet: Strømmetjenesten har sikret seg sin aller første nominasjon i den gjeve beste film-kategorien.

Bransjebladet Variety skriver at California-baserte Netflix helt siden satsingen på originalmateriale begynte i 2013 med «House of Cards», har siktet seg inn mot gjeve priser.

Første forsøk ut, «Beasts of No Nation», ble imidlertid fullstendig ignorert i 2015. I fjor lyktes Netflix noe bedre med «Mudbound», som strømmetjenesten snappet opp på Sundance-festivalen: Da vanket det en liten håndfull nominasjoner, blant annet for beste birolle til Mary J. Blige.

LES OGSÅ: Stort artistslipp fra by:Larm.

Bedre har Netflix klart seg i dokumentarkategoriene med originalproduksjoner som «13th», «Icarus» og «The White Helmets».

Men nå – med Alfonso Cuarons barndomsnostalgiske «Roma» i svart-hvitt – har Netflix klart storeslem: Hele 10 nominasjoner, inklusive den ettertraktede nominasjonen for beste film.

Netflix måtte likevel se seg slått om beste film-nominasjonen av konkurrenten Amazon, som oppnådde dette med 2016-filmen «Manchester by the Sea». Amazon har ifølge Variety en mer Oscar-prisvennlig distribusjonsmodell, med tanke på kinovisning.

Spanskspråklige «Roma» er hyllet på en rekke prisutdelinger allerede.

LES OGSÅ: GAFFA-Prisen 2018: Her er alle vinnerne.

Netflix sørget for at den ble behørig vist på kinoene i Mexico fra 21. november for å oppfylle Oscar-kravet om kinovisning, ifølge Guardian. Den ble da også en publikumsvinner i Cuarons hjemland, til tross for at landets to største kinokjeder nektet å vise den fordi Netflix-premieren sto allerede 14. desember, ifølge Variety.

Ikke siden Michael Hanekes «Amour» i 2012 har en fremmedspråklig film blitt Oscar-nominert i beste film-kategorien.

(©NTB)