«Psychobitch» traff sitt unge publikum:

– De spør når oppfølgeren kommer

«Psychobitch» åpner filmvåren, og byr på de to unge skuespillerne Jonas Tidemann og Elli Rhiannon Müller Osborne.
– Det er like reaksjoner overalt: De spør om når oppfølgeren kommer, sier Helsesista, som har en rolle i årets første norske film ut, «Psychobitch».

Ungdomsfilmen er ute på norske kinoer, etter å ha vært ute på det som på filmhold karakteriseres som «den mest omfattende forhåndsturneen» for en norsk film noensinne.

Med på turneen i forkant var både de unge skuespillerne selv og altså Helsesista, Tale Krohn Engvik, som regissør Martin Lund ga en rolle. Hennes observasjon fra forhåndsvisningene var at ungdomspublikummet «opplever filmen som ekte».

– De kjenner seg igjen, ikke minst i Marius.

Kjedelig normal

Marius er filmens hovedperson. Han spilles av Jonas Tidemann, kjent for mange fra NRK-serien «Kampen» – også den i regi av Lund.

Hans rollekarakter er det en anmelder har kalt «en nesten kjedelig normal gutt», som møter på tittelens gærne og opprørske jente – Frida, spilt av Elli Rhiannon Müller Osborne, sist sett i «Utøya 22. juli».

LES OGSÅ: Norsk film konkurrerer i Berlin.

– Marius prøver å skli gjennom ungdomstiden ubemerket, men så kommer Frida, sa regissør Martin Lund da han presenterte «Psychobitch» også for pressen. Filmen følger det umake vennskapet og følgene det får der hun utfordrer hans syn på verden.

På spørsmål om hvordan det var å spille Martin-rollen, svarte Jonas Tidemann at det var mange fysisk og psykisk krevende scener. Det vanskeligste for ham?

– Å måtte gå på ski! lød svaret. For Martin er en langrennsgutt, mens Jonas ifølge eget utsagn «ikke går på ski».

Hvordan være rebell

«Knerten gifter seg»- og «Kampen»-regissør Lund fortalte at han i en periode var opptatt av annerledeshet, og leste om konformitet. Han stilte seg spørsmålet: «Hvordan være ungdom og rebell i et så konformt samfunn som Norge?».

For samtidig som norsk ungdom i dagens generasjon prestasjon er riktig så skikkelige, sliter de også mer psykisk enn noen generasjoner tidligere, har Lund og produsent Ruben Thorkildsen uttalt, ifølge Rushprint.

– Mitt budskap er at ungdom skal tørre å være seg selv, sier Helsesista, som har vunnet flere priser for Snapchat-kontoen som følges av titusenvis av norske unge.

Positiv mottagelse

Anmeldelsene er overveiende positive, blant annet mener Aftenposten at filmen «går rett inn i kjernen av dagens ungdomskultur med sosiale medier og prestasjonskrav». VG kaller «Psychobitch» for «ubehagelig, sterk og viktig».

Filmpolitiet i P3 noterer seg at «den amerikanske highschool-filmen har fått en norsk tremenning», og gir en firer – med fratrekk for «noen snarveier som gjør at den ikke får den emosjonelle uttellingen den kunne fått». Dagbladet ruller en femmer og kaller den for «treffsikker og vesentlig».

LES OGSÅ: Berører sterkt med «Beautiful Boy».

Vårt Land oppsummerer «Psychobitch» som «effektivt og nysgjerrig om ungdoms psykiske problemer».

(©NTB)