Vårfilmene er her – og er få, men sterke

«Psychobitch» åpner filmvåren, og byr på de to unge skuespillerne Jonas Tidemann og Elli Rhiannon Müller Osborne.
Bare seks filmer står på Norsk filminstitutts liste over vårfilmer – men to av dem er til gjengjeld særdeles sterke kort.

«Amundsen», storfilmen om vår polarhelt, har premiere 15. februar – passende nok for kinomoro der polarvindene uler. Nok et herredominert lag står for tur når «Ut og stjæle hester», Per Pettersons ikoniske 2003-roman omsider har funnet veien til lerretet og har marspremiere.

Begge byr på veletablerte skuespillere, med henholdsvis Pål Sverre Hagen og Stellan Skarsgård i hovedrollene, så vel som profilerte regissører som Espen Sandberg og Hans Petter Moland.

Men filmvåren byr også på nye navn som Maria Salazar, som har laget sin første helaftens dokumentarfilm med «Jeg ser deg». Faktisk er tre av de seks vårfilmene som tirsdag ble presentert på Filmens Hus, dokumentarer.

LES OGSÅ: Satser hus og hjem for en av årets mest etterlengtede filmer.

Første film ut, «Psychobitch», har premiere 11. januar – men har allerede vært vist for skoleelever rundt i landet med sin skildring av «generasjon prestasjon», komplett med «Helsasista» ombord på rollelisten.

Her er de seks filmene, i premiererekkefølge:

«Psychobitch»

Premiere: 11. januar

Handlingen: En film om suksessjag og umulig kjærlighet i «generasjon prestasjon», der den tilsynelatende vellykkede ungdomsskoleeleven Marius må gjøre gruppeoppgave med tittelens Frida, klassens utskudd.

Regissør Martin Lund («Knerten gifter seg») har også skrevet manus.

I de to hovedrollene blir Elli Rhiannon Müller Osbourne og Jonas Tidemann, mens på voksensiden er navn som Henrik Rafaelsen, Jannike Kruse og Tale «Helsesista» Krohn Engvik.

«Born2Drive»

Premiere: 8. februar

Handlingen: En dokumentar som følger verdens yngste rallycrossjåfør, 15 år gamle Oliver Solberg og hans reise mot å bli nordisk mester i rallycross. Men midt i forberedelsene blir faren Petter alvorlig syk.

Filmselskapet lokker med at det er «dokumentarens Fast and the Furious».

Regissør Daniel Fahre gjorde stor suksess med sin forrige dokumentar «Marcus & Martinus – Sammen om drømmen».

«Amundsen»

Premiere: 15. februar

Handlingen: Kalt en dramatisk og episk film om livet til en bemerkelsesverdig og fascinerende mann, som lyktes i sitt profesjonelle liv – men betalte en svært høy pris som menneske.

Det er regissør Espen Sandberg som alene gir seg i kast med nok en norsk nasjonalhelt, etter at han sammen med sin ellers faste makker Joachim Rønning ga oss «Max Manus» i 2008.

Manuset til «Amundsen» er skrevet av Ravn Lanesskog, som også sto for «Birkebeinerne». På rollelisten står Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston, Christian Rubeck, Ida Ursin Holm og Ruby Dagnall.

«Kamel»

Premiere: 15. februar

Handlingen: Det nordnorske søskenparet Svalin (12) og Torarin (9) ønsker seg hest, men får i stedet to baktriske kameler som de må reise til Mongolia for å lære å trene.

Det er Karl E. Rikardsen som har regi på dokumentaren fra Akkarfjord på Sørøya.

Til NRK sier han at det også er en far-sønn-historie, og at «det er fint å kunne vise en historie om barn og natur fra andre steder enn de mest sentrale områdene av Norge».

«Ut og stjæle hester»

Premiere: 8. mars

Handlingen: Kona er død, og Trond velger å lever i nyfunnet ensomhet. Så oppdager han at naboen, som han kjente sommeren 1948 – da han fylte 15.

Forventningene er skyhøye når regissør Hans Petter Moland tar for seg Per Pettersons 2003-roman «Ut og stjæle hester», prisbelønt og med lesere i 50 land.

«Ut og stjæle hester» er herresterk – med Molands «faste skuespiller» Stellan Skarsgård i hovedrollen som Trond, mens Bjørn Floberg spiller naboen. På rollelisten står også Tobias Santelmann, Danica Curcic, Pål Sverre Hagen, Gard B. Eidsvold og Jon Ranes.

«Jeg ser deg»

Premiere: 15. mars

Handlingen: Filmvårens siste dokumentar ut tar for seg Michael Winger, kjent fra «Åndenes makt», som hjelper pårørende med å finne sine savnede. Dokumentaren viser hvordan han jobber gratis, og systematisk dokumenterer sine funn i håp om at han etter hvert vil kunne overbevise samfunnet om at det finnes sider ved menneskets natur som ennå ikke er kartlagt.

Maria Salazar gjør sin debut som helaftens dokumentarfilmregissør med «Jeg ser deg».

(©NTB)