Fleet Foxes tilbake med overraskelsesalbum

Robin Pecknold i Fleet Foxes.
Etter et par stille år dukket det brått opp et nytt Fleet Foxes-album, med tittelen «Shore», opp uten forvarsel – til begeistring både for fans og anmeldere.

– Tanken på at en del mennesker skulle bli glade av dette var en sterk drivkraft, sier Fleet Foxes-sjefen Robin Pecknold til TT.

En stund på slutten av 2000-tallet var det rene Fleet Foxes-feberen.

Skjegg ble grodd, klesbutikker ble tømt for luer og flanellsskjorter, diskusjoner om låttekstenes litterære kvaliteter avløste hverandre – og i et skogholt et sted i Sverige spilte de to søstrene Johanna og Klara Söderberg inn en coverversjon av Fleet Foxes-låten «Tiger Mountain Peasant Song» som gikk viralt.

«For pretensiøst»

Men mens søstrene Söderberg ble stadig mer fremgangsrike med First Aid Kit, hvis uttrykk bygger på samme folkemusikk som gjennomsyrer de tidlige Fleet Foxes-skivene, var Pecknolds ambisjon å bevege seg vekk fra de stadig flere artistene som sorteres under det løse begrepet «americana».

Den ambisjonen kulminerte i «Crack-Up», tredje album ut fra Fleet Foxes, og et verk som fikk en del kritikere til å vri seg da det ble sluppet i 2017. Uttalelser som «for pretensiøst» eller «hvor er melodiene?» avløste hverandre.

– Jeg likte virkelig «Crack-Up» og ville at «Shore» skulle være et komplement til det i større utstrekning enn til de gamle albumene, sier Robin Pecknold.

– Berører meg ikke

Motforestillingene til tross finnes det fortsatt personer som fortrøstningsfullt har tatt den minste aktivitet fra Pecknold i sosiale medier som et tegn på at et nytt album med Fleet Foxes har vært på gang.

Det er dem han har hatt i tankene når han besluttet å overraske med «Shore».

– Jeg sier virkelig ikke at albumet er en gave til verden, men det er en gave til våre fans. Det føles godt å vite at det finnes noen der ute som bryr seg om hva man gjør, sier han.

Ironisk nok har Robin Pecknold, som iblant er blitt kritisert for sine pretensjoner, tidligere hevdet at det er farlig å ha et altfor intellektuelt forhold til musikk, og det er noe han fremdeles står ved. I sin enkleste form, om lagene av komplekse, musikalske arrangementer skrelles vekk, er låtene på «Shore» da også de mest rettfrem-komponerte han har skrevet på lenge.

– Den som virkelig var ute etter å gjøre overintellektuell musikk burde heller vie seg til å skape veldig futuristisk kunstmusikk ved hjelp av den seneste teknologien, med størst mulig musikkteoretisk kompleksitet. Sånt berører meg ikke i det hele tatt på et musikalsk plan, sier Robin Pecknold.

Skal skrive sammen

Til neste år skal Pecknold for første gang skrive nye låter fra bunnen av sammen med bandmedlemmene Skyler Skjelset, Casey Wescott, Christian Wargo og Morgan Henderson.

– Det blir spennende, en kul greie vi gjør sammen siden vi ikke får turnere, lyder det fra Fleet Foxes-sjefen – som hittil har skrevet alt på egen hånd, og kommet med alle låtskissene til bandet.

Da NTB møtte bandets multiinstrumentalist Casey Wescott da Fleet Foxes var tilbake på Øya i 2011, karakteriserte han den kreative prosessen slik:

– Vi er som seks mennesker som styrer en bil. En sitter i førersetet, de andre fem har en hånd på rattet. Men vi kommer frem.

Skremt ut av tunnelen

I et intervju med avisen The Guardian forteller Robin Pecknold at han var i Los Angeles for å jobbe med «Shore» da koronapandemien traff USA. Urolig skyndte han seg hjem til New York, men det ble tøffe tak:

Leiligheten hans lå rett overfor et sykehus, og i tre uker gjallet ambulansesirener, mens gaten utenfor var fylt med varebiler som fungerte som midlertidige likhus.

Men faktisk sier Pecknold i intervjuet at pandemien og de store, sosiale endringene det siste året var med på å bidra til at «Shore» i det hele tatt ble ferdigstilt. Han har slitt med angst i årevis, men beskriver det som å bli «skremt vekk fra tunnelsynet».

– Litt «vent, hvorfor bekymrer jeg meg så mye om dette som bare er noen lyder som noen vil høre og like og noen vil høre og noen ikke vil like?». Jeg antar at sammenlignet med alt som skjer, minimerte det albumet på en måte som virkelig hjalp meg til å gjøre det ferdig, sier Pecknold til avisen.

(©NTB)