Skaar slipper hel plate etter serie hitsingler: – Jeg vil vise folk min større visjon

Hilde Skaar - som kaller seg SKAAR som artist - er ute med EP-en "The Other Side Of Waiting".
Hilde Skaar gjorde stor suksess under by:Larm i februar og var klar til det meste. Så kom korona.

Slippet av debutplaten ble satt på vent, og sommerturneen som skulle tatt henne rundt til festivaler ble avlyst. Men Skaar, som er artistnavnet hun bruker, er klar i talen:

– Jeg får min sjanse igjen, og jeg har ikke tenkt å sutre over det som kunne vært, sier hun fortrøstningsfullt til NTB i kjølvannet av at hennes første EP, med den passende tittelen kalt «The Other Side Of Waiting», nå er ute.

– På første plate skal gjerne «alt ut». Er dette oppsummeringen av karrierestarten din?

– Ja, på en måte. Men etter å ha skrevet to-tre låter som skulle med, syntes jeg de passet sammen – at de gav en samlet mening. Derfor er ikke dette et «fossefall-release», der alt kommer frem. Jeg er veldig eksistensiell av meg, og jeg synes det er kult å se etter meninger i sangene. Dette er ikke bare tilfeldige sanger, det var hele tiden meningen at de skulle stå i lag – og da står de like sterkt sammen, som de gjør på egne bein. Jeg vil vise folk den større visjonen min, at jeg har en rød tråd – og ikke «bare slipper litt musikk», sier Skaar.

Har troen

Skaar har troen på at EP-en finner sine lyttere selv i en låt- og spillelistefokusert tid.

– De fleste hører på musikk hele tiden, eller blir eksponert for musikk overalt. Mange hører om og om igjen på samme låt, uten å tenke mye på artisten. Men jeg tror også på å gå inn med en strategi om å vinne litt flere lyttere for hver EP jeg kommer med. Få dem som ellers ikke er så opptatt av musikk, til å høre på enda en låt fra meg. Er det tre fans som vil høre på EP-en, vil jeg likevel gi dem muligheten, sier Skaar og fleiper om at hun legger terskelen lavt, før hun mer alvorlig tilføyer:

– Det er lurt å gå små skritt i begynnelsen. Man skal strekke seg langt, samtidig som man må være realistisk så man ikke blir skuffet. Det er beintøft. Skal en klare seg i denne bransjen, så er det viktig for meg å ha en trygghet i at dette vil jeg gjøre uansett. At jeg vet det kommer til å gå opp og ned – som dette året, som gikk ned. Men det er alltid noe positivt i den andre enden, og hva man selv gjør det til.

(saken fortsetter under videoen)

Drøm ble virkelighet

For dette har alltid vært Hilde Skaars innerste ønske. Hun sliter med å svare på spørsmålet om hva som er hennes drivkraft i yrkesvalget.

– Det høres absurd ut, men jeg har alltid hatt lyst til å gjøre det – helt fra jeg var liten og gikk i barnehagen hjemme på Stord. Mamma og pappa forteller at jeg stod på en stol når vi skulle spise lunsj sammen og sang en ny sang hver dag. Jeg var hun der irriterende, lille jenta! Jeg har alltid hatt en uforklarlig, indre ro i at dette vil ordne seg fremover – at det er dette jeg skal gjøre, selv om ingen vet det ennå. Det gjør det enklere for meg, om ting ikke går så bra akkurat nå, at jeg likevel tror det er en plass for meg og måten jeg tolker ting på.

Skaar medgir at det har vært en stor overgang fra at musikken var hennes store drøm, til hun begynte å se på det som yrket sitt.

– Fra å være drømmende, prepubertal tenåring til å jobbe med noe jeg ikke har utdanning, er spennende. Jeg gikk musikklinjen på videregående, og lærte meg noter og grunnleggende piano og musikkteori. For meg så har jeg ikke følt på behovet for å studere. Jeg er fan av å studere – men har ikke studert musikk. Da hadde jeg tatt vekk så mye tid fra visjonen min.

Tilbake på stolen

Hva nå – etter plateslipp? Skaar sier at alt hun opplever, kan komme ut som erfaringer «på den andre siden».

– Jeg er litt kvernende på ting, jeg tenker mye, og det er positivt når jeg skal skrive sanger. Og er det noe jeg har gjort det siste halvåret, er det å kverne!, ler hun:

– Jeg føler at jeg har en «bank» med mye jeg har lyst til å skrive om. Da går jeg veldig inn i meg selv, tenker på hva folk skal tenke, hva jeg kan gi til dem. Det blir så sykt gøy å gå inn i studio og få ut alle ideene og utforme ting. Jeg har tydelige tanker om det musikalske, sier Skaar som legger til at hun gleder seg til det blir tid for konserter igjen.

– Selv om jeg liker å være i studio, føler jeg at det er live jeg får vist meg frem – der folk skjønner hva jeg vil. Da er jeg tilbake på stolen i barnehagen!

(©NTB)